Het hangt af van de app die je gebruikt of de website die je bezoekt hoelang je met een MB kunt doen. Over het algemeen is een enkele MB snel op. Een website met veel afbeeldingen is normaal gesproken al meer dan 1 MB. Als je een app gebruikt die om internet vraagt dan is een MB ook snel op. Vooral de video’s op Youtube bestaan uit veel meer data dan 1 MB. Een enkele MB is niet veel waard als je mobiel wilt internetten. Pas als je meerdere MB’s hebt of zelfs gigabytes dan kun je er wat mee doen.
Wat is een MB?
Het datagebruik wordt bij mobiel internetten op je smartphone gemeten in Megabytes. De afkorting hiervoor is MB. Een MB op zichzelf is niet veel data en bij normaal gebruik van de smartphone heb je niet genoeg aan een enkele MB. Een website bezoeken met veel afbeeldingen is al genoeg om 1 MB op te maken. Daarom heb je een databundel met een vast aantal MB’s dat je op kunt maken. Hiermee kun je video’s streamen op je smartphone, websites bezoeken maar ook apps spelen via het mobiele internet. Vooral video’s, social media en games kunnen veel data verbruiken.
Afrekening per MB
Bij veel abonnementen wordt het gebruik van internet dat buiten de bundel valt per MB afgerekend. De providers brengt de kosten van de MB’s die buiten de bundel vallen aan het einde van de maand in rekening. Deze kosten komen bovenop de reguliere kosten van het abonnement. Bij de telefoonrekening van een willekeurige maand worden de kosten voor de belbundel van de betreffende maand in rekening gebracht samen met de kosten die buiten de bundel gemaakt zijn van de maand ervoor. In feite betaal je de normale belbundel vooruit en de buiten de bundel kosten achteraf als het daadwerkelijk verbruik bekend is. De kosten die gelden voor het verbruiken van MB’s die buiten de bundel vallen verschillen per provider. Bij iedere provider zijn deze kosten hoger dan de kosten van MB’s die binnen de bundel vallen.