Apple Glasses in de maak

Als alles volgens plan verloopt zal Apple dit jaar, 2022, een nieuw product op de markt brengen. Het gaat om een slimme bril waarmee je virtuele objecten én de echte wereld tegelijkertijd kunt zien. Het gaat om een zogenaamde Augmented Reality bril. Dergelijke 3D-brillen combineren wat ze filmen in de werkelijkheid met software die een extra laag toepast op deze beelden en zodoende een combinatie van twee werelden geeft.

De directeur van Apple Inc. komt er al jaren over uit dat hij erg enthousiast is over augmented reality. Het is een vervolgstap in dit internet- en computertijdperk die de huidige markt zal veranderen. De nieuwe apps voor de iPhone en de iPad zijn inmiddels al voorzien van een dergelijke technologie. Zo kan je door de camera van je smartphone op je woonkamer of slaapkamer te richten zien hoe meubels uit een webwinkel zullen staan. Je kan jouw kamers dus tijdelijk inrichten met digitale producten waardoor het makkelijker is om in te schatten of het nieuwe meubelstuk goed in je interieur past of juist niet. Of er passende internetabonnementen van providers voor de VR- en AR-brillen komen is nog niet bekend.

Augmented Reality nu al in gebruik bij smartphones

Uiteraard gaat dit allemaal een stuk makkelijker met een digitale bril voor je ogen dan wanneer je de indeling van virtuele kasten en tafels door een klein schermpje probeert in te schatten. De vraag naar een augmented reality bril is er daarom. Verder zijn er twee van deze brillen in de maak. Eén slimme bril om een combinatie van de huidige werkelijkheid met virtuele objecten te combineren en een virtuele bril die volledig bedoeld is voor virtual reality. In beide gevallen is het mogelijk om er een headset bij te krijgen. De bril en headset lijken tezamen op het product wat Facebook heeft geproduceerd, namelijk de Quest 2.

Een groot verschil met andere VR-brillen die nu op de markt verkrijgbaar zijn is de prijs. Deze nieuwe bril van Apple is uitsluitend bedoeld voor het hogere segment en professionals. Waar de prijs nu ergens rond de 300-350 euro ligt zal de Apple bril 10x duurder uitpakken. Niet geschikt dus voor de gemiddelde consument. De verwachting is dat het ergens eind 2022 verkocht zal gaan worden. Als het niet dit jaar is dan wordt de lancering verplaatst naar het begin van 2023.

Alternatieve ‘normale’ brillen

Voor de stijlvollen onder ons zal er waarschijnlijk nog een aparte variant van de augmented reality bril uitgebracht worden. Deze zal eruit zien als een normale bril en kan je deze op straat meenemen. Zo ziet het er niet uit dat je op het internet ingeplugd bent, maar alsof je een doodnormale zonnebril op hebt bijvoorbeeld. Het is mogelijk om lenzen met jouw sterkte erin te verwerken. En door je handen te bewegen kan je deze technologie bedienen. Voor een prijs van rond de 500 euro zal de Apple Glasses worden verkocht. Echter is dit niet zeker, omdat het product zich nog in een te vroeg stadium bevindt en kan nog jaren aan ontwikkeling kosten voordat het in de schappen te verkrijgen is.